Jak odnaučit psa pronásledovat zvěř

pes

Psi jsou od přírody lovci, takže když vidí, že se něco hýbe, mají nutkání pronásledovat. Pokud jde o pronásledování, může být tento instinkt škodlivý nebo dokonce smrtelný, pokud se pes ztratí nebo se vrhne do hustého provozu. V tomto příspěvku se dozvíte, jak používat elektronický výcvikový obojek s nízkou úrovní stimulace a "metodu klikání" k zastavení psího pronásledování.

 

Existují i jiné výcvikové metody, jak tento typ chování řešit, nicméně použití elektronického obojku je osvědčený a spolehlivý způsob, jak rychle a bezpečně zastavit psa na dálku.

Použití elektronického obojku k zastavení nežádoucího chování, jako je pronásledování, se opírá o techniku zvanou pozitivní trénink. V podstatě to znamená, že když se Váš pes chová nežádoucím způsobem, například honí veverku, použijete elektronický výcvikový obojek, abyste zavedli nepříjemnou asociaci. Váš pes začne spojovat pronásledování s nepříjemným pocitem, čímž se zbaví radosti z pronásledování.

 

Bezpečnostní tipy
Než začnete elektronický výcvikový obojek používat k výcviku, věnujte čas a přečtěte si tyto bezpečnostní tipy:

Vždy cvičte psa v bezpečném prostředí. Doporučujeme mít psa na dlouhém vodítku daleko od dopravního ruchu nebo trénovat v oploceném prostoru.
Používejte nejnižší úroveň stimulace, která upoutá pozornost vašeho psa. Vaším cílem je odvést jeho pozornost od nežádoucího chování. Při pronásledování může být nutné použít silnější stimulaci než u jiných chování, pokud má váš pes charakter silnější povahy.

 

Elektronický obojek pro zastavení pronásledování koček a dalších zvířat

 Pokud Váš pes nedokáže odolat procházející kočky nebo veverky, můžete toto chování rychle zastavit pomocí elektronického výcvikového obojku podle následujících kroků.

Vyhledejte bezpečný prostor, kde bude mít Váš pes mnoho příležitostí k pronásledování.
Nasaďte psovi elektronický výcvikový obojek a nastavte jej na předem stanovenou nejnižší úroveň, na kterou Váš pes reaguje.
Držte psa na dlouhém vodítku nebo v oploceném prostoru a nechte psa, aby začal běhat.
Jakmile začne pronásledování, začněte opakovaně klikat na stimulačním výcvikovým ovladači, dokud pes nepřestane s pronásledováním. Pokud máte dominantního psa můžete postupně zvyšovat hodnotu stimulace na výcvikovém ovladači.
Během tohoto procesu nedávejte žádné slovní povely. Váš pes by si měl spojovat se stimulací, nikoli s vámi. Opakujte tento proces pokaždé, když váš pes začne pronásledovat zvěř.

Prostřednictvím elektronického výcvikového obojku lze tuto metodu využít všemi způsoby (vibrace, zvuk, impuls).

Zastavte psa při pronásledování aut

Pronásledování vozidel je pro psy extrémně nebezpečné. Výcvik je velmi podobný pronásledování zvířat. Požádejte známého, který může projíždět kolem psa např. na kole, a postupujte podle výše uvedených kroků. Vzhledem k důležitosti zastavení tohoto chování dbejte na pečlivé načasování a sílu korekce.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete rychle a bezpečně zastavit pronásledování u vašich psů a zajistit tak bezpečnost vašeho domácího mazlíčka i ostatních zvířat.